Van bewaking naar werken aan samenleven met gedetineerden

In het Transitiehuis in Mechelen leren veroordeelden hoe ze de regie van hun leven weer in handen kunnen nemen. Ze krijgen er de kans om verantwoordelijkheden op te nemen en opnieuw van betekenis te zijn voor anderen. Abdelhak werkt er als leefcoach, een job die hem als gegoten zit. 

“In 2020 ben ik bij G4S gestart als bewakingsagent, hoewel ik vooral ervaring had in de sociale sector. Toen ik via een collega hoorde over een vacature voor leefcoach bij het Transitiehuis, ben ik er onmiddellijk op gesprongen. Een maand na mijn sollicitatie ben ik gestart.”

Van bewaking naar werken aan samenleven met gedetineerden is een grote sprong. Maar voor Abdelhak zonder twijfel de juiste. “Ik miste het contact met mensen, en de doelgroep van het Transitiehuis sprak mij enorm aan.”

“Mensen ondersteunen, begeleiden en opvolgen in hun herstelproces, is ontzettend waardevol.”

Omdat Abdelhak geen ervaring had met de doelgroep, werd hij via training ‘on the job’ opgeleid. Hoe een typische dag eruitziet? “Elke dag is anders. Elke dag brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Ik moet er vooral op toezien dat het dagelijkse leven in het Transitiehuis soepel verloopt. De taken zijn heel uiteenlopend: van groepsactiviteiten en samen koken, tot diepgaande een-op-eengesprekken. Voor de deelnemers ben ik zowel mentor als eerste aanspreekpunt.”

In het Transitiehuis werken gedetineerden aan hun re-integratie in de maatschappij. Daarom spreken we van deelnemers in plaats van gedetineerden – ze zijn ten slotte daar om zich voor te bereiden op hun terugkeer naar de samenleving. Respectvol met elkaar omgaan, en leren om conflicten constructief aan te pakken, zijn hierbij essentieel. “Als leefcoach moet je stevig in je schoenen staan, maar je moet ook een open blik hebben, de persoon ‘achter’ de feiten kunnen zien.”

“We werken hier in een hecht team met mensen die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben. Dat maakt deze job extra boeiend en betekenisvol.”

Alle medewerkers van het Transitiehuis dragen dezelfde visie uit. “We focussen op talenten, krachten en mogelijkheden. En we behandelen de deelnemers als evenwaardige mensen. We hebben zelf ook een voorbeeldfunctie en hechten veel belang aan maatschappelijke normen en waarden.”

Abdelhak heeft geen ambities om binnen G4S een andere job na te streven. 

“Ik doe dit werk zo graag dat ik mezelf deze job nog vele jaren zie doen.”