Als we in Charleroi aankomen, huilen we twee keer

Amaury begon zijn carrière 20 jaar geleden bij G4S als Retail Coordinator & Close Protection Officer. Na verschillende managementfuncties bij andere bedrijven en een verblijf van meerdere jaren in het buitenland, keerde hij tien jaar later - met al deze professionele ervaring - gemotiveerder dan ooit terug naar G4S. Waar hij net gepromoveerd is tot Contract Manager voor BSCA (Brussels South Charleroi Airport): “We bevinden ons in een periode van verandering bij G4S. Er zijn intern veel uitdagingen te overwinnen en ik wil deel uitmaken van deze transitie.”

Na een jaar als Contract Manager voor het Europees Parlement waar hij een team aanstuurde van 130 mensen, werd Amaury aangeboden deel te nemen aan het G4S Management Trainee programma. Het doel van dit programma is om de operationele en financiële werking van verschillende G4S-diensten te ontdekken en nieuwe vaardigheden te verwerven om binnen het bedrijf te evolueren.

Zo begon Amaury zijn traineeship bij de mobiele bewaking waar hij gedurende drie maanden Managers bijstond. Daarna vervoegde hij het Aviation-team op de luchthaven van Zaventem gedurende acht maanden, waar hij onder meer meewerkte aan de lancering van een nieuw contract. Parallel aan dit alles volgt hij diverse opleidingen: AVSEC (Aviation Security) en X-ray, beide zijn verplicht voor het werken in de luchthavensector, maar ook een opleiding tot preventieadviseur en Nederlandse lessen. Daarna vervolgde hij zijn parcours met gewapende bewakingsagenten, hondengeleiders en bodyguards. Een dienst die inmiddels tot zijn huidige taken behoort.

“Door een jaar lang Managers van verschillende afdelingen bij te staan, kon ik mijn managementvaardigheden versterken, maar ook mijn kennis van de sector en de G4S-structuur. Door het bedrijf in de diepte te leren kennen, kan ik bewakingsagenten op het terrein beter ondersteunen. Het is echt heel lonend.'

Ten gevolge van dit traineeship en boven op zijn huidige functie bij het Europees Parlement, kreeg Amaury een nieuwe klant toevertrouwd: Brussels South Charleroi Airport (BSCA). Een contract dat onlangs gewonnen werd en dat op 1 juli inging.

De luchthavensector trekt mij enorm aan. Het is echt een wereld apart op vlak van veiligheid. Bovendien hebben we het over luchthavenbeveiliging en niet over bewaking.

Als Contract Manager voor BSCA is het zijn taak om alle aspecten van het contract te beheren, inclusief het team ter plaatse. “Dat maakt in totaal 450 mensen. Het is een enorme uitdaging. Maar het team is er om me te steunen. Ik sta heel dicht bij mijn agenten, ik ken graag de mensen die voor mij werken. En de achting die ik ze geef, geven ze me terug door uitstekend werk te leveren op het terrein. Sterker nog, een supervisor vertelde me onlangs, een - aangepast - citaat uit een beroemde Franse film: 'Als je aankomt in Charleroi, huil je twee keer. Een keer als je aankomt en een keer als je weggaat.’ Dat wil zeggen hoe warm en innemend de mensen in deze regio zijn.